Ana içeriğe atla

Alexander von Humbolt- Wilhelm von Humbolt

Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, (14 Eylül 1769Berlin – 6 Mayıs 1859, Berlin), Prusyalı doğabilimci ve kâşif. Prusyalı bakan, filozof ve dilbilimci Wilhelm von Humboldt'un küçük kardeşi. Humboldt'un botanik coğrafya üzerine yaptığı çalışmalar biyocoğrafya dalının temelini oluşturmuştur.


Friedrich Wilhelm Christian Carl Ferdinand von Humboldtkısaca Wilhelm von Humboldt, (d. 22 Haziran 1767Potsdam – ö. 8 Nisan 1835Tegel), Alman filozofdilbilimci ve devlet adamı. Berlin Üniversitesi'nin kurucularındandır (bugünkü Humboldt-Universität zu Berlin).
Humboldt, Alman kültür tarihinde uzun süre etkili olan bir kişiliğe sahiptir.Kardeşi Alexander ile düşündüğünde, kendi çağında bilim arzusuyla yanan, yeni ufuklar açan, küresel bir bilgi birikimine sahip başka uyumlu çift zor bulunur. Alexander bunun yanı sıra doğal bilimler için yeni ufuklar açarken, eğitim sorunları, devlet teorileri, dilin analitik incelenmesi gibi kültür bilimsel bağlamlarla aktif bir rol edinerek kardeşi Wilhelm’e yardımcı olmuştur.

Yorumlar