Ana içeriğe atla

Ken Wilber


"bilincin einstein'ı" lakaplı amerikalı modern filozof. felsefeyi, bilimi, dini, günlük yaşamı, sanatı, bilinç hallerini, psikolojiyi, toplumsal gelişimi ve daha pek çok şeyi birleştirmeye ve "büyük resim" görüşüne ulaşmaya çalışan, integral teorisi ve benötesi psikoloji üzerinde çalışan birkaç filozoftan biridir. (diğer ikisi: ervin laszlo, stanislav grof ) felsefi olarak hem ikilik ötesi * doğu felsefesine hem de bunun batıdaki en büyük temsilcilerinden olan alman idealizmi akımına yakındır. tıpkı georg wilhelm friedrich hegel gibi tek, her şeyi kapsayan ruhun ya da mutlak'ın ("geist") kendisi hakkında bilgisini ve deneyimini geliştirmek için, daha doğrusu kendisini gerçekleştirmek için, evrim süreciyle yukarılara doğru diyalektik olarak gelişmekte olan bir evren anlayışına sahiptir.

wilber ayrıca holon teorisine verdiği önemle de bilinir. bu teoriye göre evrende her yapı, kendisinden küçük çeşitli yapıların toplamından oluşan yeni bir yapıdır. ancak bu yeni yapı aynı zamanda daha büyük bir yapının da bir üyesidir, bir organıdır. örneğin atomlar yine başka yapılardan oluşan yapılardır, bir araya gelirler ve molekülleri oluştururlar. moleküller, atomlar tarafından oluşturulan yeni bir yapıdır. bu böyle elementler, bileşikler, hücreler, organlar, bedenler.... diye uzar gider. evren işte bu şekilde holonlarla tıpkı bir matruşkayı andırır.

wilber'ın hem fanları hem de kritikleri onun çok zeki ve bilgili olduğu konusunda hemfikirlerdir. kendisi henüz 23 yaşındayken "spectrum of consciousness" ("bilincin tayfı") isimli ilk kitabını tamamlar ve yıllar sonra da birkaç tanıdık vasıtasıyla yayınlatmayı başarır böylece integral teorisinin temellerini de atmış olur. kitap, gerçekten de hem doğu felsefesinden * * * hem batı felsefesinden * * * hem bilimsel kuramlardan örnekler sunarak pek çok felsefeyi ve bilimsel anlayışı tek potada eritmeyi başarır ve büyük dikkat çeker. gerçekten de o yaşlarda böyle ağır top bir kitap yazmak her babayiğidin harcı değildir. daha sonraki yıllarda pek çok* kitap yazmıştır wilber. bunların en önemlilerinden biri 850 sayfalık "sex, ecology, spirituality: the spirit of evolution" isimli eseridir. bir başka kalın kitabı da geçtiğimiz günlerde yayımlandı: "the religion of tomorrow."

Yorumlar